• 09-09-2021

Burgemeester Ahmed Marcouch was woensdagavond 8 september de hoofdgast tijdens een kringgesprek over veiligheid in Leerpark Arnhem, een vmbo-school in de wijk Presikhaaf. ‘Ik hoop dat u premier wordt’.

kringgesprek

,,Hij is kaal!”, giechelt een meisje dat op haar mobiel een foto van de burgemeester heeft opgezocht.

,,Wat is er mis met kaal?”, lacht een kale conciërge.

,,Hij komt, hij komt”, mompelt een docente. ,,Ik heb het sinterklaasgevoel.”

Geroezemoes in de gymzaal van Leerpark Arnhem. Burgemeester Ahmed Marcouch kan elk moment arriveren voor zijn deelname aan een kringgesprek met een select gezelschap van vmbo-leerlingen, docenten en begeleiders.

Voorkomen dat leerlingen in de criminaliteit belanden

Als de burgemeester op zijn stoel zit, vertelt directrice Geke Kersten over het VIOS-project (veilig in en om de school) waaraan Leerpark Arnhem deelneemt. Doel: veiligheid en voorkomen dat leerlingen in de criminaliteit belanden.

Afdelingsleider Jitse van Steinvoorn begint over een mysterieuze, onbereikbare leerling. ,,Er was iets mee.” Met hulp van jongerenwerkers kwam Van Steinvoorn erachter dat de jongen als drugskoerier werkte. ,,Pas toen we het wisten, konden we hem helpen.” De leerling is ‘fantastisch’ terechtgekomen. ,,Hij is zelf jongeren gaan helpen.”

Via school je droom laten uitkomen

Instemmend geknik van Marcouch. ,,Jeugdige criminelen zijn slachtoffers van de georganiseerde misdaad. Als je drugs in plaats van pizza's bezorgt, moet iemand je vertellen dat je nu veel verdient, maar dat je later in de goot eindigt.”

,,Er moet je worden uitgelegd dat je via school je droom kan laten uitkomen”, zegt de naar zijn mening gevraagde 16-jarige David Snellebrand.

,,Het gaat op school te weinig over het leven zelf?”, vraagt Marcouch.

,,,Je leert dingen”, zegt de knikkende Snellebrand. ,,Maar niet wat je met die dingen kan bereiken.”

Groepsdruk als het gaat om blowen

Nilay, een leerlinge uit Presikhaaf, oppert de kwade invloed van groepsdruk als het gaat om blowen. De burgemeester vraagt wat groepsdruk is. ,,Als je vriendin zegt: doe het, doe het, doe het”, antwoordt Nilay.

,,Snitchen (verklikken, RK) is uit den boze bij jongeren”, zegt Van Steinvoorn. ,,Daarom weten we vaak te weinig.”

,,We moeten een Meld Misdaad Anoniem in het klein oprichten”, stelt klassenassistent Hans voor.

In mijn dorp in Marokko hield je elkaar in de gaten

Het uur vliegt voorbij. De slotvraag aan de burgemeester is voor David Snellebrand,. ,,Wat gaat u hier eigenlijk mee doen?”

,,Ik kom uit een dorp in Marokko”, zegt Marcouch. ,,In dat dorp werd je in de gaten gehouden en gecorrigeerd. Ik wil dat wij in Arnhem zo’n dorp gaan vormen. Leraren, leerlingen, ouders, maatschappelijk werkers… We moeten het samen doen.  Ik reken op jullie en jullie kunnen op mij rekenen.”

David Snellebrand: ,,Ik hoop dat u premier wordt, in plaats van Rutte.”

Bron: De Gelderlander, Remco Kock 09-09-2021

Wij helpen je graag!

Geen antwoord gevonden op je vraag? Zo kun je contact opnemen