De opleiding monteur mechatronica
Je maakt tijdens de opleiding uitgebreid kennis met het bouwen en onderhouden van machines. Voorbeelden daarvan zijn lasrobots en bewerkings- en verpakkingsmachines. Je leert de onderdelen van apparatuur en machines maken, monteren en inbouwen. Het instellen van installaties en het controleren van de juiste werking komen ook aan bod. Je ziet erop toe dat de machines optimaal functioneren. Je voert werkzaamheden uit op basis van een werktekening en onderhoudt machines en installaties volgens de geldende normen. Daarnaast doe je de nodige vaktheoretische kennis op, gericht op metaaltechniek, besturingstechniek, elektrotechniek en wiskunde en natuurkunde.
Jouw carrière
Als monteur mechatronica kun je aan de slag bij bedrijven in de metaalverwerkende industrie, machinebouwers, montagebedrijven, de voedingsmiddelenindustrie en de verpakkingsindustrie. Je werkzaamheden bestaan uit een combinatie van metaal-, elektro- en besturingstechniek. Je voert je taken uit in het bedrijf zelf, in een werkplaats of op een service/montageafdeling. Soms ga je voor de eindmontage naar de klant op locatie. Daar verricht je eventueel ook testwerkzaamheden.
Doorleren?
Dan kun je doorstromen naar de opleiding eerste monteur mechatronica (niveau 3).
Studie in Cijfers
In Studie in Cijfers staat informatie over jouw opleiding en de kans op een baan en stage in jouw regio, naast het landelijk gemiddelde. Samengesteld door SBB. SBB gebruikt hiervoor eigen informatie en gegevens van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en de landelijke jongerenorganisatie JOB.